Alaus darykloje Lean taikymo efektas šiemet sieks 300 tūkstančių eurų

2019 09 18

Plečiantis „Lean LT“ veiklos geografijai norime pasidžiaugti įspūdingais rezultatais, kurių pasiekė viena didžiausių Baltarusijoje alaus darykla „Lidskoje pivo“. Daugiau nei 10 metų šiai įmonei vadovauja patyręs profesionalas Audrius Mikšys, iš jų 3 metus alaus darykloje taikoma Lean vadybos sistema.  

„Lidskoje pivo“ priklauso Suomijos koncernui „Olvi Oyj“, jungiančiam aludarius keliose Šiaurės Europos šalyse. Lydos mieste įsikūrusi įmonė Lean metodus pradėjo taikyti siekdama įtvirtinti nuolat gerėjančius rezultatus. Norint įgyvendinti dar aukštesnius tikslus, prireikė priemonių, galinčių užtikrinti stabilų verslo augimą.

Pirmiausia – analizė, Gemba auditas ir veiksmų planas, po to apmokyta 300 darbuotojų

Kaip pasakoja įmonės Lean projektų vadovai, pirmiausia įvyko visų įmonės rodiklių analizė, atliktas Gemba auditas, identifikuotos potencialios naudos ir sudarytas konkrečių veiksmų planas.

Antrajame etape „Lean LT“ konsultantai organizavo darbuotojų mokymus – Kaizen Teian, 5S, SW, SMED, TPM, PDCA, Kanban, VACA ir Asaichi – ir suteikė sertifikatus.

Mokymuose pirmiausia sudalyvavo kiekvieno padalinio deleguoti atstovai, kurie vėliau apmokė daugiau įmonės kolegų. Per 3 metus „Lean LT“ konsultantai apmokė 34 alaus daryklos darbuotojų, o bendras per 3 metus apmokytų žmonių skaičius siekia 300.

Įgyvendinant Lean įmonei pavyko įtraukti darbuotojus į veiklos tobulinimą – kasmet gaunamų Kaizenų skaičius augo nuo 151 idėjos 2016 metais iki 511 idėjų 2018 metais. Planuojama, kad 2019 metais įmonės darbuotojai pateiks apie 550 Kaizenų. Skaičiuojama, kad įgyvendintų patobulinimų ekonominis efektas šiemet pasieks 300 tūkstančių eurų.

Sumažėjo klaidų ir prastovų, taupiau naudojamos medžiagos, daugiau tvarkos

Įvedus tvarką darbo vietose, pagerėjo darbuotojų disciplina, tapo ergonomiškesni judesiai. Sumažėjo išlaidos transportui, sutrumpėjo laukimo laikas tarp skirtingų operacijų. Taip pat buvo pastebėta, kad perpus sumažėjo darbuotojų daromų klaidų.

Štai keli pavyzdžiai. Prieš taikant Lean buvo pastebėta, kad keičiant įrangą linijos prastovos laikas siekė kone trečdalį (33,1 proc.) darbo pamainos laiko. Pritaikius SMED metodą, šį rodiklį pavyko sumažinti iki 16,6 proc.. „Lidskoje pivo” komanda paskaičiavo, kad šis sprendimas padeda sutaupyti po 92 darbo valandas per mėnesį.

Įvedus „raudonąsias korteles“, visus gedimus pradėta fiksuoti bendroje dokumentų sistemoje. Tai padėjo stebėti, kada planuojama pašalinti gedimą, kuris darbuotojas atsakingas ir koks gedimo šalinimo statusas konkrečiu momentu.

Pradėjus taikyti PDCA metodą, ženkliai sumažėjo grąžintos produkcijos su pasibaigusiu galiojimo laiku, taip pat sutrumpėjo ir jos grąžinimo terminas. Asaichi dėka įmonės vadovai operatyviai gauna informaciją apie kylančias problemas, pvz., greičiau identifikuojami įsiskolinę klientai.

Tobulino ir gamybos procesą, ir logistikos grandinę

Naudingi pokyčiai įvyko gamyboje. Pavyzdžiui, ryškaus ekonominio efekto pavyko pasiekti mažinant vandens praradimus. Anksčiau vanduo, panaudotas PET butelių vidiniam plovimui, buvo išpilamas į kanalizaciją. Atlikus technologinius pakeitimus, šis vanduo buvo nukreiptas antriniam panaudojimui plaunant butelių išorę. Šio patobulinimo ekonominis efektas sudaro 2226 Eur per metus.

Organizuojant produkcijos logistiką buvo siekiama sumažinti laukimo laiką, pašalinti nereikalingus procesus. Pavyzdžiui, anksčiau cukraus iškrovimas viename iš padalinių vykdavo naudojant hidraulinį keltuvą ir 2 krovikų darbą. Įrengus mobilią rampą, ženkliai sumažėjo rankinio darbo, sutrumpėjo cukraus iškrovimo laikas. Šio patobulinimo efektas – po 690 eurų kasmet.

Dar daugiau pavyko sutaupyti pakeitus logistikos padalinio darbo organizavimą. Anksčiau slenkančiu grafiku įmonėje dirbo po 9 darbuotojus kiekvienoje iš keturių pamainų – iš viso 36 darbuotojai. Paskaičiavus, kad savaitgaliais penktadalis darbuotojų neturi pakankamo darbo krūvio, buvo pertvarkytos pamainos. Pagal naują grafiką dabar trimis pamainomis nuo pirmadienio iki penktadienio dirba po 6 žmones, ir po tiek pat žmonių slenkančiu grafiku dirba nuo antradienio iki šeštadienio. Šiuo metu logistikos darbus iš viso atlieka 32 darbuotojai, tai kasmet sutaupo po 21 000 Eur.

Atsakingesni darbuotojai labiau taupo ir nuolat rodo iniciatyvą

 „Lidskoje pivo“ vadovai pastebi, kad pradėjus taikyti Lean įvyko ir kultūrinių pokyčių. Sustiprėjo darbuotojų atsakomybė už darbo procesą ir galutinį rezultatą, atsirado daugiau iniciatyvos sprendžiant iškylančias problemas ir siūlant patobulinimus. Žmonės pradėjo labiau taupyti žaliavas, tausoti gamybinę įrangą.

Šiuos pokyčius pastebėjo ir motininės įmonių grupės „Olvi“ vadovai, todėl suskubo pakviesti labiau pažengusius kolegas iš Baltarusijos gerąja patirtimi pasidalinti su kitais koncerno įmonių darbuotojais.

Išsamų ir gausiai iliustruotą straipsnį apie Lean taikymą alaus darykloje „Lidskoje pivo“ galima perskaityti didžiausiame Baltarusijos verslo portale „Про бизнес“: https://probusiness.io/management/6356-kogda-idei-sotrudnikov-ekonomyat-480-000-kak-lean-rabotaet-na-praktike-keys-ot-lidskogo-piva.html